AKTUELNO

Evropski komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Vela je pohvalio Vladu Srbije na formiranju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine koji je, kako je naveo, „došao u pravom momentu“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenom Velom koji je rekao da će Srbija imati snažnu podršku u izgradnji kapaciteta za zaštitu životne sredine, ali i da Srbija mora izdvajati više sredstava za te namene.

Trivan i Vela su razgovarali o aktuelnim pitanjima u vezi sa procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine.

Vela je pohvalio Vladu Srbije na formiranju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine koji je, kako je naveo, „došao u pravom momentu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istakao je da je, u rešavanju pitanja zaštite životne sredine važno voditi računa više o kompetenciji, a manje o politici.

Foto: Tanjug

- Politika je samo alat - objasnio je. „Pored zvaničnog ministra zaštite životne sredine, i svi ostali članovi Vlade moraju biti u ulozi ministra zaštite životne sredine“, dodao je Vela.

Srbija će imati snažnu podršku u izgradnji kapaciteta za zaštitu životne sredine, rekao je komesar u ovom razgovoru, i dodao da Srbija mora izdvajati više sredstava za zaštitu životne sredine, pri čemu „sredstva Evropske unije ne mogu biti alternativa“.

Komesar je skrenuo pažnju da, u skladu sa ciljevima Srbije u zaštiti životne sredine i obavezama prema Evropskoj uniji, trebalo bi ponovo uspostaviti nezavisnu agenciju za hemikalije.

Sagovornici su se složili da cirkularna ekonomija i zeleni rast jesu najveća prilika za ekonomski razvoj svih zemalja, uključujući i Srbiju.

Konstatovano je da zaštita životne sredine nije trošak, već investicija.

Trivan je rekao da planovi Evropske unije i Srbije u oblasti zaštite životne sredine moraju biti usaglašeni. Bolje je potrošiti više vremena na izradu pregovaračke pozicije, jer će kasnije pregovori biti lakši i kvalitetniji, zaključeno je u razgovoru.

Sagovornici su odlučili da od danas dva kabineta budu u stalnom kontaktu i komunikaciji.

Trivan je uputio poziv komesaru Veli da u najskorije vreme poseti Srbiju, navodi se u saopštenju.

#Brisel

#Goran Trivan

'